Luculli Gille (LG)

Det glada gänget Luculli Gille (LG) består av förmågor inom Det Lysande Sällskapet Sundsvalls Par Bricole. I Luculli Gille samlas regelbundet ett stort antal Bröder i matlag kring grytor och pannor.

Gillets huvuduppgift är att bland Gillets medlemmar sprida kunskaper och färdigheter inom den ädla matlagningskonsten, samt vett och etikett. Genom praktiska och teoretiska övningar ska man förkovra sig för att nå luculliska och gastronomiska höjder inom såväl enklare som mer komplicerad matlagning.

Detta tillsammans med andra matglada Bröder och under städade former tillvarata måltidens estetiska företräden samt med beaktande av det ljuvliga fluidets gynnsamma inverkan på den totala kulinariska upplevelsen.

Våra träffar har ofta olika teman för måltiden och tillhörande drycker. Många är de världsdelar och bord som vi besökt med gommens hjälp! Innan pandemin höll vi oftast till på Fernaeus Gastronomiska, sedan mellanlandade vi på Englaporten i centrala Sundsvall, men numera håller vi regelbundet till på restaurangen Svenssons Metropol, i företagshuset Metropol på Universitetsallén 32. Ibland har vi även haft träffar på andra för stunden lämpliga platser, såsom en ostprovning på Handelsbanken, en grillafton i en trädgård hos en broder eller besök på en bondgård för att se hela nötkötts-processen (från ko till grill), eller varför inte med start i arla morgonstund för att fiska och tillaga strömming. Ibland förgyller vi också ett PB-kapitel med en liten rätt, till övriga bröders förtjusning.

Vårt valspråk lyder Hackande, Stekande, Smackande och Diskande.

Från det enkla (egen-fiskad strömming i Rumpan med öl och hårdbröd) till det mer avancerade (glass-dessert med flytande kväve) eller kanske vinprovning eller Cajun-kväll med helgrillad brisket, eller vidare till nya kunskaper inom det asiatiska köket … vi säger ja, tack och klang till det mesta!

Det finns som synes inga gränser för de luculliska utsvävningarna och utforskandet av gastronomins gränslösa universum!

Har du någon idé runt mat och dryck som du vill prova i Luculli Gille? Allt står öppet och vi blandar gärna, historiskt, länder, husmanskost, provningar och studiebesök, det finns många teman att pröva.

Är du hungrig, törstig och sugen på att delta i vårt luculliska gille?

Kontakta Stefan Gradin (Praeses), stefanhgradin@gmail.com, du kan också prata med Erik Åhlin, Sven Rikner, Ulf-Göran Salomonsson eller Håkan Edlund.

Aktiviteter 2024

Träffar, teman, inbjudan, menyer och recept:

  • Uppdateras inom kort …