Luculli Gille (LG)

Det glada gänget Luculli Gille (LG) består av förmågor inom Det Lysande Sällskapet Sundsvalls Par Bricole. I Luculli Gille samlas regelbundet ett stort antal Bröder i matlag kring grytor och pannor.

Gillets huvuduppgift är att bland Gillets medlemmar sprida kunskaper och färdigheter inom den ädla matlagningskonsten, samt vett och etikett. Genom praktiska och teoretiska övningar ska man förkovra sig för att nå luculliska och gastronomiska höjder inom såväl enklare som mer komplicerad matlagning.

Detta tillsammans med andra matglada Bröder och under städade former tillvarata måltidens estetiska företräden samt med beaktande av det ljuvliga fluidets gynnsamma inverkan på den totala kulinariska upplevelsen.

Våra träffar har ofta olika teman för måltiden och tillhörande drycker. Många är de världsdelar och bord som vi besökt med gommens hjälp! Innan pandemin höll vi oftast till på Fernaeus Gastronomiska (Skönsmon, Sundsvall) men framöver kommer vi nu istället regelbundet hålla till på Englaporten på Södra Järnvägsgatan i centrala Sundsvall. Ibland har vi även träffar på andra för stunden lämpliga platser, såsom en ostprovning på Handelsbanken, en grillafton i en trädgård hos en broder eller besök på en bondgård för att se hela nötkötts-processen (från ko till grill), eller varför inte med start i arla morgonstund för att fiska och tillaga strömming. Ibland förgyller vi också ett kapitel med en liten rätt, till övriga bröders förtjusning.

Vårt valspråk lyder Hackande, Stekande, Smackande och Diskande.

Från det enkla (egen-fiskad strömming i Rumpan med öl och hårdbröd) till det mer avancerade (glass-dessert med flytande kväve) och vidare till nya kunskaper inom det asiatiska köket … vi säger ja, tack och klang till det mesta!

Det finns som synes inga gränser för de luculliska utsvävningarna och utforskandet av gastronomins gränslösa universum!

Senaste träffen var 29 mars på Englaporten med temat påsk och planering för ytterligare en träff i vår och tre träffar i höst. Har du någon idé
runt mat och dryck som du vill prova i Luculli Gille? Allt står öppet och vi blandar gärna, historiskt, länder, husmanskost, provningar och studiebesök, det finns många teman att pröva.

Är du hungrig, törstig och sugen på att delta i vårt luculliska gille?

Kontakta Nils Hyllengren (Praeses), nils.hyllengren@teliacompany.com (0706-313036) eller Håkan Edlund (vice Praeses), hakan.edlund@miun.se.

Aktiviteter 2022

Träffar, teman, inbjudan, menyer och recept: